Cikkek

Akkor gyúrjunk 2012. április 14.
4 olvasó 10-ből 9.3 pontra értékelte az írást.

Az idei évben is, ha van rá lehetőségem, akkor saját gyúrású bojlival szeretnék horgászni. Értem ez alatt, ha épp van időm és enrgiám az elkészítésre.Mint a tavalyi évben is, amire van alternatíva azokat a Stég Product termékekből választom ki. Így kézenfekvő volt, hogy kipróbáljam az új mixeket is. Fel is vettem a kapcsolatot Lacival és rövid időn belül kézhez kaptam a csomagot, mely tartalmazott egy-egy vödörrel a halas és a fűszeres mixből is.A csomagolást szemrevételezve az első ami feltűnt, hogy magyar nyelvű tájékoztó van az elkészítéséhez is, és magyarul vannak feltüntetve az összetevők. Valljuk be, az is ritka, hogy ezek rajt legyenek egy terméken, főleg magyarul. Egy piros pont mehet a gyártónak.

{KEP::33527::587::center::Minden magyarul}

Következhetett a kicsomagolás. Ezen mixek esetén nem csak egy száraz keveréket kapunk, hanem a csomag tartalma még betain, amino és olaj a megfelelő mennyiségben. A fűszeres mix kapott pluszban egy fűszer csomagot a további ízesítéshez. Így ezeket nem kell megvásárolnunk nagyobb kiszerelésben.

{KEP::33528::587::center::Minden egy csomagban}

Következett a mixek szemrevételezése, szaglászása, ízlelése. Mindkettő esetén elmondhatom, hogy a szemcseméret jó közepes, így könnyű rollerezhetőséget vetített előre. Szagra a halas nevéhez hűen erősen hallisztes illatot áraszt magából az összetevőknek köszönhetően. Fűszeres esetén pedig a jól megszokott paprikás, fokhagymás jelleg érződik erőteljesen.Én, legyen az mix, vagy bojli nem csak illat alapján alkotok véleményt. Sok termék van a piacon, melyeknek jobb esetben nincs íze, de olyannal is találkoztam, ami keserű érzetet hagyott maga után. Legyen az bármilyen illatfelhőben is úszó, ha az íze nem tetszik, akkor én nem szavazok neki a továbbiakban bizalmat. A Stég által kiadott mixek átmentek ezen a próbán is. A halas enyhén sós, hallisztes ízzel rendelkezik, míg a vörösen pompázó társa csípős, sós ízhatást keltett a számban. Ezek alapján úgy döntöttem az elkészítés során nincs szükség sem só, sem édesítő használatára.

{KEP::33529::587::center::}Halas közelről

{KEP::33530::587::center::}Fűszeres közelről

Ezek után nem volt más hátra, mint hogy neki készülődjek az elkészítésnek. Elő a meglévő készleteim, kinyomóvá avanzsált daráló felszerelése, roller, főző edény előkészítése.

{KEP::33531::587::center::}Akkor hajrá

A fűszeres mixet erősen fokhagymás irányba terveztem elvinni. Ezen jelleg erősítésére a tojáshoz adtam fokhagyma eszenciát és a fokhágymás íz kedvéért élelmiszer iparban használatos fokhagyma port.

{KEP::33532::587::center::}Full garlic

Feltörtem az útmutatóban szereplő tojás mennyiséget, 4 darabnak a héját is hozzámorzsolva. Majd következhetett a mixhez csomagolt összetevők beleadagolása kiegészítve a fokhagymás vonallal.

{KEP::33533::587::center::}Mindent bele

Az így kapott folyadékot egy festék keverővel homogénra kevertem. Majd apró lépésekben elkezdtem hozzáadagolni a mixet.Itt az elején még lehetünk bátrabbak, főleg addig, amíg a gép bírja a keverést. Mikor a tészta állaga már olyan szintre jut, hogy a gépnek sok, jöhet a munka melós része, a kézzel gyúrás. Ekkor már a mixet csak óvatosan, kis lépésekben adagoljuk, amíg elérjük a megfelelő állagot. Ekkor a tésztának homogénnek kell lenni és szépen elválik a keverőedény falától. Az előírt tojás mennyiség használatával épp csak egy kevés szárazanyagom maradt, ami pont jól jött a paszta készítéshez. A pasztát a tészta pihentetése alatt készítettem el, de ennek menetéről majd írok a későbbiekben.Amikor a tészta megfelelő lett, 10-15 percre egy nejlon zacskóba csomagolom, hogy kicsit „összeérjen”.

{KEP::33534::587::center::}Homogénra keverjük

{KEP::33535::587::center::}Itt még bírja a gép

{KEP::33536::587::center::}Jöhet a melós rész

{KEP::33537::587::center::}Jónak ítélem

Pihentetés utén következhet a hurkák formázása és a rollerezés. A megfelelően összeállított mixnek köszönhetően ez könnyen ment. Szép egyenletes hurkákat tudtam gyártani, és azokból golyókat görgetni. Itt jegyzem meg, hogy ne feledkezzünk meg a roller finom beolajozásáról sem. Na, nem motorolajjal, hanem valamilyen hal vagy növényi olajjal.

{KEP::33538::587::center::}Hurka kupac

{KEP::33539::587::center::}Egyneletes, töredezésmentes

{KEP::33540::587::center::}Görgetés után is tökéletes

{KEP::33541::587::center::}Sehol egy hiba

Nem maradt más hátra, mint a főzés. Mivel ehhez is kapunk segítséget a csomagoláson, így nem kell kísérleteznünk. Az általam gyártott 20mm-es mérethez megfelelőlnek tartottam az előírt 2 perc 20 másodpercet. Tökéletesen átfőtt golyókat kaptam végeredményül.

{KEP::33543::587::center::}Átfőttek szépen

A halas mixből kétfélét terveztem elkészíteni, így a mixet kétfelé osztottam és kicsit „tuningoltam” az elképzelésemnek megfelelően.Az első verziónak egy banános-belachanos bojli elkészítését választottam. Itt a csomagban található kiegészítők mellé alkalmaztam aromát is, és a belachanos ízvilág teljességéhez belachan kivonatot is. Ezek hozzákerültek még a tojáshoz.

{KEP::33544::587::center::}BB, de nem muskotály, hanem banán-belachan

A gyúrás innentől teljesen megegyezik az előzőekben leírtakkal. Ez a mix is nagyon szépen viselkedik mind a formázás, mind a főzés során.A másik elképzelésem egy squd&octopus-eper kombinálásában teljesült. Ezen esetben az aromákon kívül squid lisztet tettem, és jöhetett az elkészítés.

{KEP::33545::587::center::}A tojáshoz…

{KEP::33546::587::center::}…az aromákat is

Mint írtam ekkor is megfelelő golyókat kaptam a rollerezés során és a főzést követően.

{KEP::33547::587::center::}Rajzolni sem lehetne szabályosabbat

{KEP::33548::587::center::}Megfőttek

A főzést követően a golyókat kicsit csepegtessük le, majd jól szellőzést biztosítva 2-3 napon keresztül szárítsuk őket.Ezt követően sor kerülhet a fagyasztásra, amely megőrzi a bojli tökéletsségét. Olvasztást követően mindig friss csali áll rendelkezésünkre.

{KEP::33549::587::center::}A három verzióm

Itt visszakanyarodnék a pasztakészítéshez, melyről már tettem említést. Mint írtam ezt a szusszanásnyi szünetben csináltam, míg a tészta pihent a görgetés előtt.A paszta összefogására Stég szirupot használtam, melyet alapvetően oldódó bojli gyártásához fejleszettek ki. Én ezen felhasználási területen is bevetem.A szirupból egy edénybe kimértem kb 1 dl-nyi mennyiséget. Mivel a mixhez járó kiegészítő anyagokat elhasználtam nyílván, így saját készletből gondoskodtam a vonzóbbá tételről. A fűszeres paszta elkészítéséhez a sziruphoz adagoltam Max Carpnak a Fusion olajából néhány cseppet, egy teáskanálnyi betaint, és 2 teáskanálnyi robinredet, aminót és két-három csepp fokhagyma eszenciát.

{KEP::33550::587::center::}Paszta tuning

Majd ezt elkeverve finoman adagoltam hozzá a kevéske megmaradt mixet, a gyurmaszerű állag eléréséig.

{KEP::33551::587::center::}Aztapaszta

Hasonlóképpen jártam el a két halas alapú paszta elkészítésénél is, ott kihagyva a robin redet, helyette aromáztam a keveréket.Jól formázható pasztákat kaptam, melyet kiürült dipes dobozba rakva viszek magammal a horgászatokra.

{KEP::33552::587::center::}A 3 féle verzió

A pasztát a bojlira gyúrva egy oldódó, felhősítő réteget kapunk, mely előbb felkelti uszonyos barátaink figyelmét. Ha a rágyúrás után kicsit szárítjuk, akkor egy órákon át lassan oldódó csalogatóhatást érhetünk el vele.

{KEP::33553::587::center::}Paszta bevetésre készen

Nincs más hátra, mint sok sikert kívánjak Nektek az elkészített bojlik használatához.Horgászataink során a Vizimanó és a Gyalogkakukk legyen velünk: Bip-biiip.



teteje | vissza

Stég a Facebookon
A hét képe
Friss videó
Nagy pontyok nyomában 4 !
Szerző: Tóth László
Megnézve: 0
Akciós termékek
Cikkek
Kiemelt vizeink
Látogatók a honlapon
Jelenleg 8 vendég és 0 bejelentkezett felhasználó tartózkodik a honlapon!
Hírdetések