Egy megjegyzés az elején: a bojlizás veszélyes műfaj. A bojli hozzáértő kezekben gyors és könnyű sikert hoz, a természet pedig sajnos nem tud versenyezni az emberi mohósággal. A cikk azoknak készült, akik magukénak vallják a "Fogd meg és engedd vissza" elvet. Akik konyhai használatra fogják a halat, azok ne használják ezt a veszélyes fegyvert!
A hatékony bojlinak a következő anyagokat kell tartalmaznia: állati-, növényi- és tejfehérjéket, vitaminokat, aminosavakat (előemésztett fehérje), ásványi anyagokat, szénhidrátokat.
Ha jó bojlit készítünk, akkor a pontyok vissza fognak térni az etetésünkre (Nyáron a ponty emésztési ciklusa 6-7 óra). Ha egy illatkombináció, egy így eredményes, akkor azt keresni fogják a halak. Ha azonban az általunk kikísérletezett kombinációt kiadjuk ismerősöknek, barátoknak és azok nem a megfelelő minőségű bojlit fogják elkészíteni, akkor a pontyok tartózkodni fognak az általunk használt aromákat is és mi is kevesebbet fogunk majd azon a vizen.
A következőkben egy fogós bojli receptet ismertetek. A recept alapjai Benditől származnak.
<b>Halliszt: </b>Fehérje és szénhidrát bázis. Értékes olajokat tartalmaz, mely a ponty emésztését segíti. Nagyon sokfélét gyártanak belőle, én tengeri halliszt keveréket szoktam használni.
<b>Kukoricaliszt:</b> szénhidrát bázis és jó ragasztó anyag.
<b>Kukoricadara:</b> szénhidrát bázis