Cikkek

Tavaszi bojlireceptek 2005. április 01.
4 olvasó 10-ből 7.8 pontra értékelte az írást.

Tavaink kiolvadtak, és a bojlisok egy része már el is indult a csatába. Nehéz kenyérkereset ilyenkor a bojlihorgászat, a pontyok jobban kedvelik az állati eredetű csalikat, a zsenge csemegekukoricát, mint a kemény bojlit vagy pelletet. Az előke vastagsága, a horog mérete sem mindegy, így előfordulhat, hogy mi a bojlis szerelékünkkel betlizünk, míg mellettünk egy finom feederszerelékkel egymás után fogják az őszi telepítésű pontyokat.

Valamikor a tavasz folyamán azonban fordul a kocka és egyre nagyobb pontyok, egyre gyakrabban jelentkeznek bojlis szerelékünkön. Ebben csak akkor lehet részünk, ha ott vagyunk a vízparton és kitartóan próbálkozunk.

Eddig minden évben áprilisban kezdtem a bojlis ipart, és ekkor már általában 10 fok felett van sekélyebb tavaink vízhőmérséklete. Nem vagyok tehát tapasztalt hidegvizi horgász, de vannak elképzeléseim, hogy milyen egy használható hidegvizi bojli.

Ilyenkor tavasszal még ne vegyük elő a tavalyról megmaradt bojlikat, mivel a hideg vízben a nyári bojli másképpen viselkedik, mint ami kívánatos lenne. Leírok néhány alapvetést, amit érdemes figyelme venni akkor is, ha az általam írt receptet használjátok és akkor is, ha saját recept szerint gyúrtok:

  • A hideg víz az olajok legnagyobb ellensége. A különböző olajok alacsony hőmérsékleten megdermednek. Ha ez bekövetkezik, akkor az aroma nem cserél helyet a vízzel és így nem transzportálja az illatanyagot a bojli héja felé. Nem megfelelő összetételű bojlinál az olaj megfolytja az aromát és az nem fejti ki csalogató hatását.

    Válasszunk tehát olyan olajat, ami hideg vízben sem dermed meg. Nem csak a kimondottan téli olajokat használhatjuk (mint pl a Starbaits Winterised Fish Oil), hanem azokat, is, melyek hidegvizi halakból készülnek (lazac, hering, szardínia). Az olajok hidegállóságát könnyen ellenőrizhetjük, ha betesszük őket a hűtőbe. Ha a hideg hatására a kiválasztott olaj megkocsonyásodik, akkor nyárig tegyük félre azt.

    Természetesen nem szükséges, hogy a mélyhűtőben teszteljük az olajokat, de én ezt is megtettem :] A Starbaits Winterised Fish Oil-t tettem ki a -18 fokos hőmérsékletnek. Azt nem állítom, hogy az olaj teljesen folyós maradt, de áttetsző sárgás színe megmaradt és nem képződtek benne szilárd darabok. A Nutrabaits Herring oil is jól bírta a fagyasztást.

  • Nem csak az olajok lehetnek veszélyesek. Vannak olyan por alakú összetevők, melyek sok olajat tartalmaznak. Ilyenek a hallisztek, a tejporok, szójalisztek, őrölt madáreledelek. Ha van rá lehetőségünk, akkor ezekből az alapanyagokból tartsunk készleten egy zsírosabb és egy soványabb változatot is.

    Fehér hallisztnek hívják azt a hallisztet, amely kevesebb halolajat tartalmaz. A liszt színe � neve ellenére - egyáltalán nem fehér, hanem világosbarna. Egy halliszt olajtartalma tapintással jól meghatározható, hiszen ha elmorzsoljuk az anyagot ujjaink között, akkor megérezhetjük annak olajtartalmát. A szín és illat is sok mindenről árulkodik. Minél sötétebb egy halliszt, annál nagyobb az olajtartama. A zsírosabb lisztek illata is sokkal erősebb, mint a sovány változatoké.

    A tejporokról is könnyű kideríteni, hogy mennyi olajat tartalmaznak. A száraz tejpor ropog, mint a frissen esett hó. A szójalisztek esetében szintén a tapintás segít rajtunk, és a zacskó felirata :] Bátran ajánlom a békéscsabai István malom Zsírtalan szójaliszt nevű termékét. Évek óta használom és soha nem volt rá panaszom.

    A Starbaits kínálatában többféle madáreledel szerepel. A Birdy Mix zsírosabb, egész mazsolákat és ismeretlen fekete bogyókat is tartalmaz. A Bird Seed másfajta magok száraz, darabos őrleménye. Ilyenkor tavasszal inkább ezt használjuk.

  • Léteznek olyan anyagok, melyek segítenek abban, hogy az olaj ne dermedjen meg a bojliban. Ezeket az anyagokat emulgátoroknak hívjuk. Én két ilyen terméket ismerek és használok. Az egyik a Starbaits Emulsifiant, a másik a Nutrabaits terméke és Emulsifier néven ismert. Az emulgeálásról kerestem anyagot az internetenen és ezt találtam. Nem egyszerű a szöveg nyelvezete, de a számunkra fontos részt kivastagítottam.

    Emulgátor, emulgeálás: segédanyag (v. adalék), amely az emulzió állandóságát növeli és jellegét befolyásolja. Az olaj-víz emulziós rendszerekhez gyakran használt emulgátorok a fémszappanok, bizonyos állati és növényi olajok, s általában olyan vegyületek, amelyek molekuláikban rövid, vízoldható, poláris, hidrofil csoportot és hosszú, olajoldható, apoláris, oleofil csoportot tartalmaznak. Az emulgátorok a két folyadék határfelületén irányítottan helyezkednek el, ott abszorbeálódnak, orientált adszorpció, csökkentik a felületi feszültséget és ezzel segítik, hogy a diszpergált részecskék a közegben való szétoszlatott állapotban stabilan megmaradjanak. Forrás: mol.hu - kenőanyag lexikon

    A két cég emulgátora egyébként nagyon hasonlít egymásra. Mindkettőt kóstoltam: víz állagú, jellegtelen-, egyhén édes ízüek. Idén tettem először emulgátort a bojlimba, kíváncsi vagyok az eredményre.

  • Van még egy kritikus pont, ahol hibázhatunk, ha hidegvizi bojlit csinálunk. Ha olcsó bojlit akarunk készíteni, akkor érdemes gyári mixeket használnunk, mivel az átlagos mixek kilója 1000-1500 Ft/kg körül mozog. Használatuk kíméli a pénztárcánkat, hiszen nem kell megvenni minden összetevőből 1-1 kg-ot, elég ha csak a szükséges mennyiséget vesszük meg a mixből. Igaz, hogy a száraz összetevők megvásárlása hosszú távon gazdaságosabb, hiszen 1 kg kazein vagy halliszt 5-10 kg bojlihoz is elég, de sokan nem szeretnek 15-20.000 Ft elkölteni a kezdő készlet megvásárlására.

    A gyári mixek hátránya, hogy soha nem fogjuk megtudni pontosan milyen összetevőkből állnak. Ez melegebb víznél nem okoz gondot, de a hidegvízi bojlinál kerülnünk kell minden olajos összetevőt. Ezért ha gyári mixet akarunk használni, akkor figyeljünk oda rá, hogy mennyire zsíros a kész mix. Ha olyan mixeket választunk, melyek gyümölcsös, vagy tejes bojlihoz készültek, akkor valószínűleg a halliszt arány alacsony, vagy nulla és nem kell tartanunk tőle, hogy a mixben lévő olaj megdermeszti a bojlit.

    Nos átrágtuk magunkat az elméleti alapokon, lássuk végre a recepteket. Összesen két receptet állítottam össze. Az első receptet le is gyúrtam március 15-én. A második recept többféle szárazanyagot igényel, de ha egészen biztosan tudni akarjuk, hogy mit használunk, akkor a mixeket helyett nekünk kell kevernünk az összetevőket.

  • 60% Starbaits Multi Fruit Mix
  • 10% Mahin Protein Mix (60% fehérjetartalom)
  • 10% Starbaits kazein
  • 10% Starbaits fehér halliszt
  • 5% Starbaits Bird Seed
  • 5% Fruktóz (gyümölcscukor)
  • 5 dkg (fél csomag) Top Mix gammarus � ledarálva
  • 4 kanál Performance Baits Betain
  • 4 kanál Sensas Sweet-X
  • 4 kanál Pelzer Bait Booster (gyümölcsös)
  • 15 ml Solar Winter Secret
  • 5-6 csepp Starbaits Essential Oil � Koriander
  • 20 ml Starbaits Emulsifier
  • 30 ml Starbaits Winterised Fish Oil
  • 3 kupak (30 ml) Chicktonic

    Néhány megjegyzés az egyes összetevőkhöz:

  • A Starbaits Multi Fruit mix kellemes gyümölcsös illatú száraz, sovány mix. Magot nem tartalmaz, ezért tettem a keverékbe Starbaits Bird Seed-et, hogy az aroma kiáramlást erősítsem. Mindig tartok tőle, hogy a gyári mixek nem tartalmaznak elég fehérjét, ezért egy kevés Mahin féle Protein Mix-et is használtam, ami 60%-ban tartalmaz fehérjét. Mivel gyári mixről van szó, így nem lehet tudni, hogy mi van benne, de íze arra utal, hogy kevés az állati fehérje és inkább több a növényi fehérje tartalma.

  • A kazein kihagyhatatlan. Nem is a fehérjetartalma miatt, mivel pletykák szerint hő hatására (főzés) egy a pontyok számára emészethetetlen anyag jön létre. Én inkább keményítő hatása miatt használom és bízok benne, hogy nem az összes benne lévő tejfehérje megy veszendőbe a hőkezelés hatására.

  • A fehér halliszt használatával lehet a legtöbbet vitatkozni. Mit keres a halliszt egy gyümölcsös bojliban? Ez az én bogaram. Kizárólag csak az amúr bojliból hagyom ki a hallisztet, az összes többi bojliba kerül több kevesebb ebből a gazdag protein forrásból. Halliszt készletem idén tavaszra 4 tagúvá bővült: Starbaits Moster Fishmeal, Starbaits Farine de poissons, Starbaits Farine de poissions blanc (fehér halliszt) és egy márkajelzés nélküli homoki angolna (Sandaal) liszt.

  • A Sensas Sweet-X, a fruktóz azt a célt szolgálja, hogy a bojlinak íze is legyen, ne csak aromája. Szerintem az íz legalább olyan fontos, mint az aroma és ha megkóstoljuk a piacon kapható aromakészítményeket, akkor érezhetjük, hogy ízük általában nincsen.

  • A Solar Winter Secret tudatos választás eredménye. Az aroma alkoholos bázisú, ami a hidegebb vízben hatékonyabban terjed. Még nem használtam eddig ezt a típust, majd meglátjuk mit tud. A Winter Secrettel aromásított kész bojliknak egy picit olyan illatuk van, mint a Mosella epres bojlinak. :D

    A második recepthez már nem fűzök kommentárt. A korábban leírt tanácsok fényében szerintem nincs is szükség rá:

  • 15% Starbaits kazein
  • 10% Starbaits eggalbumin (tojásalbumin)
  • 15% Starbaits laktalbumin
  • 15% Starbaits fehér halliszt
  • 15% Starbaits búza glutén
  • 15% Starbaits CSL listz
  • 5% Starbaits tigrismogyoró liszt
  • 5% Fruktóz
  • 5% Starbaits Bird Seed (egészben, nem darálva)
  • búzakeményítő, rizsliszt, rozsliszt (attól függ, hogy mennyire kemény bojlit szeretnénk elkészíteni)
  • 5 dkg Top Mix gammarus (darálva)
  • 2,5-5 dkg Top Mix garnélarák (darálva)
  • 4 kanál Performance Baits Betain
  • 4 kanál Sensas Sweet-X
  • 5-6 csepp Starbaits Essential Oil � Koriander
  • 5-6 csepp Starbaits Essential Oil � Fahéj
  • 20 ml Starbaits Emulsifier
  • 30 ml Starbaits Winterised Fish Oil
  • 3 kupak (30 ml) Chicktonic
  • aroma tetszés szerint 10-30 ml/kg

    teteje | vissza

  • Stég a Facebookon
    A hét képe
    Friss videó
    Nagy pontyok nyomában 4 !
    Szerző: Tóth László
    Megnézve: 0
    Akciós termékek
    Cikkek
    Kiemelt vizeink
    Látogatók a honlapon
    Jelenleg 13 vendég és 0 bejelentkezett felhasználó tartózkodik a honlapon!
    Hírdetések