Cikkek

Tisztelt Látogatók! 2009. február 25.
1 olvasó 10-ből 8 pontra értékelte az írást.

Nemsokára itt a tavasz, lassan kezdődik a horgászszezon. A horgászcikkgyártók sorra-rendre mutatják be újdonságaikat, amiknek interpretálása felétek a mi dolgunk (is) lenne. Meg kell mondjam, ez nem egyszerű. Sajnos, ma Magyarországon a hiteles tájékoztatás meglehetősen ritka ezen a téren, így kizárólag a saját tapasztalataink alapján ajánlhatunk termékeket. Nem vagyunk tévedhetetlenek, sőt. Egy dolgot ígérhetünk: olyan termékeket ajánlunk csak nektek, aminek sikerében bízunk, jónak ítélünk.

Sorozatunk első részében a Big Carp új mixeit vesszük górcső alá. (Úristen, baszki, de sablonos mondat. Ha így folytatom, a végén még újságíró leszek a Sporthorgászban…). Na jó, ne kerteljünk: megnéztük a mixeket, kiválasztottuk azokat, amik tetszenek. Nem volt mindenben egyetértés: komoly vitákat folytattunk, melyeket tegyünk bele ebbe a cikkbe, mik azok, amiket mind a ketten jónak ítélünk. Szerencsére minden vitát el lehet simítani egy üveg Jégerrel, így megvolt az anyag. Igyekszem nem sablonos, és teljesen szubjektív véleményt alkotni.

1., Csoki fúzió mix
Gyári leírás: „Egy igazi édes mix. Alapja egy- könnyen emészthető lisztekből de magas tápértékkel rendelkező keverék. Ízesítésnél előnybe részesítettük a természetes édesítőket és íz anyagokat. A csokis beállítottság keverhető bármely más ízzel. Kiválóan alkalmazható
hozzá az XXL Scopex aroma. Tavasszal és ősszel mindenképpen bármely vízen fogós csali készíthető belőle.”
Személyes vélemény: amikor megkóstoltam, sokkal édesebb, intenzívebb ízre számítottam. A csokoládé jól érezhető benne, de mindenképpen többletédesítést igényel. Ami miatt bekerült a toplistánkba, az az, hogy íze – bár nem túl intenzív – nagyon sokáig megmaradt a számban. Mellékíznek diót vagy mogyorót ajánlanék, alkoholos aromában (ha már BC, van nagyon jó alkoholos dióaromája)

2., Red Liver & Super Fish mix
Gyári leírás: „Mixeink zászlóshajója. Egy igazi húsos keverék, nagyon magas robin red tartalommal. A legjobb alapanyagokat adtuk hozzá. Magas állati fehérje tartalmát többféle liszt adja. Úgy mint húsliszt, halliszt, halprotein, májpor. A hozzáadott betain és emésztést segítő enzim feleslegessé tesz bármilyen kiegészítő hozzáadását. Mindössze a folyékony összetevőket kell kellőképpen összeválogatni. Ajánlható hozzá bármilyen aroma. Legyen az édes, gyümölcsös vagy húsos ill. CSL vagy CSL Extra likőr.”
Egyetlen szóval: brutális. Ízre és illatintenzitásra is. A májat kevésbé éreztem benn, a fűszert erősebben. Normális embereknek erősen halas aromát ajánlanék hozzá, a magamhoz hasonló hülyéknek valami egészen extravagánsat – mondjuk vaníliát vagy sárgadinnyét. Szerintem meg is csinálom. 

3., Magyar Kolbász mix
Gyári leírás:” A mixnek a lelkét az igazi magyar kolbásznak az összetevői adják. Fűszerek és a füstölt hús íze. Az alap egy jól bevált HNV - magas tápanyagtartalmú mix. Törekedtünk arra, hogy a mix mind fogós, mind könnyen kezelhető legyen. Maga a mix tartalmaz ízesítőket, ízfokozókat, de nyugodtan használhatjuk bármelyik ATC-vel kombinálva. Szép eredményt ért el a Big Carp Team a 2008-as Raduta Világkupán ezzel a mixel.”
Ezen nincs mit ragozni. Talán két éve volt az a felfutás a hazai piacon (lehet, hogy három?), amikor a csapból is a kolbász ízesítés folyt. Nagyon jó eredményeket hozott, aztán elült az a hullám is – talán egyszerűen kiütötték a vízből, túl sokan használták, nagy lett a konkurencia, fene tudja. Szerencsére ez a mix megmaradt, nekem személy mszerint a húsos-fűszeres kategóriában az egyik kedvencem a mai napig.

4., Super Fish & Black Pepper mix
Gyári leírás:” Ezzel a különleges ízvariációval a legrafináltabb halakat is kapásra tudjuk ingerelni. A tömény halas íz mellett a feketebors fűszer jellegzetes aromája még újdonság a halak számára, nem sokszor találkoztak ilyen kombinációval. A tavalyi évben ennek a mixnek a segítségével a tesztelések alatt sok pontybarátunkat tudtuk fényképezőgép elé csalogatni. Erősen horgászott vizeken is ajánljuk ezt a mixet! Többféle ATC hozzáadásával fokozhatjuk a mix jó tulajdonságait.”
Izé… szóval itt erősen vitatkoznék a gyártó szövegével: a húsos és erős-csípős ízek kombinációja, illetve annak csalogató hatása nagyon régóta ismert bojlis körökben. Esszenciális olajok között a borsot a kezdetektől használom magam is, és nagyon sok ismerősöm is. Ez tulajdonképpen egy nagyon jó alapmix, amit teljesen felesleges túlspilázni. Én simán egy kis májjal keverném be, és kész. Ne felejtsük el, a kevesebb gyakran több!

5., Winter Super Fish Base mix
Gyári leírás:” Hidegvízi bázismixünk egy igazi halas bomba! A legjobb alapanyagokat adtuk hozzá; négyféle hallisztből készül: fehér-, tengeri-, vörös- és GPS90-es halliszt. Többféle könnyen emészthető halkivonatot is tartalmaz. A halfehérjék mellett természetesen tartalmaz emésztést elősegítő enzimeket, valamint étvágyfokozót, hogy a kora tavaszi és a késő őszi hideg vizekben tökéletesen működjön ez a mix. Kombinálható más húsos-halas ízekkel is!”
Ez érdekes anyag. Részemről nem találtam benne olyat, ami miatt feltétlenül ide kívánkozna, de Laci erősködött. Aztán persze beugrott: tavaly február, Tata. Jéghideg víz, nuku hal, aztán Laci bepöccent, felrakott Winter Super Fish duplát, aztán dögre fogta magát. Innentől nem volt kérdésem.

6., Squid & Octopus Koi Feeder mix
Gyári leírás:” Ennek a mixünknek az alapját eredeti japán tintahalak, és polipok szárított lisztjei, kivonatai alkotják, a hozzáadott koi nevelő táppal. Egy professzionális mixet nyújtunk önöknek, mivel köztudott hogy Squid & Octopusos csalikkal a világ sok táján sikeresek a pontyhorgászok körében. A tesztelések és a próbák során egy olyan mixet próbáltunk elkészíteni, ami a pontyokban egy táplálkozási ingert vált ki (nem telnek el ezzel az íz és illatkombinációval), folyamatosan az etetésen tartva őket megnövelve ezzel az esélyünket életünk halával való közös fotóra”.
Szerintem ez lesz az idei év sztármixe. Ízben, illatban és beltartalomban egyaránt elsőrendű anyagnak tűnik – ennek megfelelően nem is olcsó. Legalábbis drágább, a korábban megszokottaknál, de hát valamit valamiért. Jellemző, hogy korábban a BC termékekre csak gúnyosan mosolygó pecások is beszerezték már belőle a maguk adagját. Jó anyag, na.

7., Fresh belachan & Tigrismogyoró mix
Gyári leírás:” Ez az újdonságunk egy könnyen emészthető HNV mix, melyet kombináltunk fermentált déltengeri garnélarák liszt, darált tigrismogyoró, és sörélesztő egyedülálló kombinációjával. Ízével és illatával, valamint a természetes kivonatok magas százaléka figyelemfelkeltő a pontyok számára, egy új alternatívát nyújtva a bázis mixek között. Egyforma hatékonysággal működik kora tavasztól késő őszig. TIPP: Belachan Paszta, Liquid és Aroma együttes használata a mixel.”
Na ez tipikusan érdekes alapmix. Alapértelmezésben az alapvetően édeskés-olajos tigrismogyoró és a sós-rákos belachan egy nagyon bizarr keveréket alkot. Erősen darabos, nem igazán lisztszerű mix, nagy ötlet.

8., CarpClub mix
Gyári leírás: „Aki szeretne a Ponty Klubba beiratkozni, ezt a mixünket feltétlenül próbálja ki. Többféle előemésztett halliszt, casein, laktalbulmin, vitamelo, madáreledel, tintahalliszt, halfehérje, robin red speciális keveréke. Ezek az összetevők egyenként is híres adalékok önmagukban is. Így összekeverve garantált a belépő (a Ponty Clubba). Azonnali hatásmechanizmusa hosszantartó hatékonysággal párosul. Többféle ízesítésű ATC-vel kombinálva egyedülálló csalit készíthetünk a túlhorgászott vizekre is.”
Ha a „Carp” szócskát lenyessük a névből, érdekes kifejezést kapunk. Bizony, a Club mix a Solar híres terméke. Nos, a BC jó közelítéssel hasonlót alkotott – fele áron. Érdemes kipróbálni – ki is fogom.

9., Fresh Hering mix
Gyári leírás: „Erőteljes halhús illatú mix, különféle ráklisztek, hallisztek, zöld ajkú kagyló kivonat, betain, crustacean (csonthéjas keverék), és robin red tökéletes keveréke. Ennek a mixnek a bevezetését hosszas tesztelés előzte meg, erősen horgászott vizeken is szép eredményeket értünk el vele. Ezért önökkel is megosztjuk ezt a lehetőséget. Magas tápértékével és táplálkozást gerjesztő mechanizmusával nem marad el a kívánt siker.
Tip: Smoked Fish ATC, Squid Octopus ATC, Frankfurti ATC, Quick Shots: Red Liver, Black Pepper, Caviar, Glm stb.”
Egy erősen halas-kagylós, kissé fűszeres alapanyag. Itt inkább az illata győzött meg, a kagylót erősebben éreztem benne, mint általában szoktam. Ja, nincs agyon robin redezve, ez nálam pozitívum.

10., Winter Fresh Fruit mix
Gyári leírás: „Ezt a HNV (magas tápértékű) mixet, a könnyű és gyors emészthetőség érdekében nagy százalékban búzacsíra hozzáadásával készítettük el, valamint az étvágyfokozók és természetes attractorok különleges keverésével, kifejezetten téli horgászatokra. Gyümölcsös íze és színe feltűnő a letisztult, dermedt vizekben. A gyengén táplálkozó halakból is kapást válthatunk ki. Tipp: Fresh Fruit ízesítéssel:Quick Shots, Amino Syrup, Pellet valamint CSL Liquid és pellet stb.”
Alapvetően nem nagyon vagyok oda a gyümölcsös bojlikért, de ez talán megérdemli a bizalmat. Nagyon telt illata van, laza a szerkezete, könnyű vele dolgozni. Tavaszi hideg vízbe jó lehet, kezdőknek különösen ajánlott: kisebb az esélye, hogy életünk párja kirúg a lakásból…

No ennyi. Általánosságban elmondható, hogy a BC cuccai egyre fejlődnek, jól alkalmazkodnak a piac egyre igényesebb voltához. Van jó néhány terméke, amik felveszik a versenyt a nagy cégek felső kategóriás termékeivel is.
Ja, és hogy üzletről is szóljunk: ezeket a legolcsóbban nálunk vehetitek meg… Nem csak az említetteket, a teljes termékpalettát.
Ha kérdésetek van, vélemény – más, negatív vélemény is! – írjátok meg nyugodtan, mi is tanulunk belőle.

Tóth László
Nyáry Mihály
Stég Magazin Team

teteje | vissza

Stég a Facebookon
A hét képe
Friss videó
Nagy pontyok nyomában 4 !
Szerző: Tóth László
Megnézve: 0
Akciós termékek
Cikkek
Kiemelt vizeink
Látogatók a honlapon
Jelenleg 6 vendég és 0 bejelentkezett felhasználó tartózkodik a honlapon!
Hírdetések